Надрукувати
Категорія: Новини

Кожна людина, відчуваючи свою духовну чи тілесну неміч, приходить з надією на видужання найперше до Бога. Так було і в час земного життя Спасителя, коли Він зціляв недужих, так відбувається і досі, адже Христос сказав, що Він «з нами по всі дні, до кінця віку» (Мф. 28: 20).

Для продовження Своєї справи Христос делегує Свою силу апостолам, а ті, в свою чергу, єпископам і священикам. Зі слів апостола Якова дізнаємося, що Таїнство Соборування (або Єлеопомазання),яке й покликане дати недужому виздоровлення, було встановлене ще в апостольський час: «Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвiтерiв Церкви i нехай помоляться над ним, помазавши його оливою в iм’я Господнє. I молитва вiри зцiлить недужого i пiдведе його Господь; i, якщо вiн грiхи вчинив, простяться йому. (Як. 5: 14 – 15).

Доброю традицією є необхідність взяти участь у Таїнствах Сповіді та Причасті напередодні Соборування. З цієї причини у Свято-Покровському храмі о 08:00 розпочалися уставні богослужіння, під час яких парафіяни мали можливість посповідатися, а за Божественною Літургією – прийняти Святі Тайни. Після її закінчення було звершено Таїнство Соборування, на якому настоятель храму протоієрей Олександр Трофимлюк звернувся зі словами привітання до всіх учасників цього дійства і побажав, щоб кожен, отримавши благодатні дари Божі, зумів скористатися цим духовним і тілесним оздоровленням на добро і приніс би гідні плоди вдячності за них.

О 17:00 духовенство Свято-Покровської парафії звершили Утреню з читанням Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського. Цей канон є особливим постовим богослужінням, на якому преп. Андрій через біблійні алюзії дає нам ілюстративний матеріал для розмірковувань з приводу нашого морального падіння і шляхів виходу з цього жалюгідного становища через віддалення від гріховних звичок і наслідування прикладу святих. Одним із таких прикладів справжнього навернення від мороку порочного життя до висоти духовного вдосконалення є життєпис преподобної Марії Єгипетської, котрий читається під час цього богослужіння і має назву – «Маріїне стояння».

Поширити у соцмережах

Перегляди: 723