15 травня 2016 року, у третю неділю після Пасхи, Православна Церква вшановує пам’ять святих жон-мироносиць. Цього дня Свято-Покровський храм на Солом'янці святкує своє престольне свято, адже бічний вівтар храму названий на честь святих жінок.

Святкове богослужіння очолив Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Його Святості співслужили: настоятель храму, член Вищої церковної ради УПЦ Київського Патріархату професор протоієрей Олександр Трофимлюк, настоятель Свято-Миколаївського храму на Татарці протоієрей Тарас Мельник та духовенство парафії.

За богослужінням Патріарх Філарет рукоположив у сан диякона студента 6 курсу Київської православної богословської академії Миколая Кучера, який упродовж усіх років навчання ніс послух паламаря Свято-Покровського храму.

Після заамвонної молитви до присутніх зі словом проповіді звернувся Святійший Владика, який насамперед привітав парафіян з престольним святом.

Патріарх Філарет наголосив на тому, що цього дня Церква прославляє жон-мироносиць через їхню велику любов до Господа.

«Святі жони-мироносиці сподобились першими побачити воскреслого з мертвих Господа нашого Ісуса Христа. Чому жони-мироносиці побачили воскреслого Ісуса Христа першими? Він з’явився їм першим тому, що вони любили Господа Ісуса Христа більше, чим апостоли. А з чого видно, що жони-мироносиці любили Ісуса Христа більше за апостолів? Апостоли розбіглись, коли Господа вели на Голгофу, злякались. А жони-мироносиці не злякались і знаходились на Голгофі. Як говорить апостол Іоан Богослов: «Любов проганяє страх». Ця любов прогнала страх в жонах-мироносицях. Вони не боялись ні воїнів, ні книжників, ні фарисеїв, ні первосвящеників, бо любов була настільки сильною, що вона перемогла страх. Тому Гоподь, ніби в нагороду за цю любов, і явився їм і зробив їх апостолами для апостолів. Бо вони апостолам звістили про воскресіння Ісуса Христа, проповідували Воскресіння Христове апостолам» – відзначив Патріарх.

Предстоятель закликав вірян просити у Господа благодаті, щоб Він укріпив нашу віру і любов, через які можна спастися і досягнути життя вічного.

«Дорогі браття і сестри! Нехай ця любов жон-мироносиць надихає і нас любити Господа Бога, нашого Спасителя, Який став людиною, дав Себе розіп’яти, помер, заради нашого спасіння. Будемо уподібнюватися в Його любові і любити Бога і ближнього свого. Поле для любові – широке.

Якщо ми будемо мати любов і вірити, то це є запорука, що ми попадемо в Царство Небесне. Попадемо, якщо в серці буде віра і любов – це гарантія нашого вічного блаженства. Не може людина, яка вірить і має любов, опинитися в пеклі. Такого не може бути. Пекло з любов'ю несумісні. Хочемо в Царство Небесне – будемо любити і вірити в Господа Ісуса Христа, і досягнемо Царства Небесного, вічного і блаженного життя, але – благодаттю Божою. Не треба покладати надії на свої сили, бо вони слабкі. І вірити не можемо самі по собі, і любити теж, але благодаттю Божою, як говорить апостол Павло: «Благодаттю Божою я став таким, як є, але потрудився більше за всіх». Тому будемо просити Господа, щоб Він укріпив в нас віру і укріпив любов в наших серцях і дарував вічне і блаженне життя».

По завершенні Божественної літургії відбувся хресний хід навколо храму, під час якого Патріарх Філарет окропив віруючих освяченою водою.

Після відпусту та многоліття настоятель храму протоієрей Олександр Трофимлюк виголосив Архіпастирю привітальне подячне слово та підніс Патріарху просфору і букет квітів.

Завершилось святкування урочистим прийняттям.


Источник http://service-joomla.ru/plagini/item/19-allvideos.html

Поширити у соцмережах