Є в церковному календарі свята, які шануються нашим народом з не меншою урочистістю, ніж дванадесяті. Одним із таких великих свят є Покрова Пресвятої Богородиці.

З самого початку християнства на Київській Русі Божа Матір вважалася покровителькою нашої батьківщини. Під Її покровом і молитовним заступництвом зростала на рідній землі православна віра.

Велика милість і благодать Божа спіткала наш народ, котрий ще перебував у темряві язичницького невідання, коли в 910 році військо русичів на чолі з князем Аскольдом взяло в облогу Константинополь з наміром захопити місто. За гарячими молитвами мешканців столиці, які перебували недільного дня у Влахернському храмі під час всенічного бдіння, заступництвом Пресвятої Богородиці Константинопіль був врятований.

Найкраще подробиці чудесного явлення Божої Матері передає у своєму «Слові на Покров Пресвятої Богородиці» святитель Димитрій Ростовський: «Коли св. Андрій з Епіфанієм споглядали це чудесне видіння, Богоматір молилася довгий час, обливаючи сльозами Своє Боговидне й Пречисте обличчя. Закінчивши тут молитву, підійшла до престолу, й молилася за стоячий тут нарід. Після закінчення молитви, зняла з Себе сяюче на зразок блискавки — велике й страшне покривало, яке носила на Пречистім чолі Своїм, й, тримаючи його з великою урочистістю Своїми Пречистими руками, розпростерла над усім стоячим народом. Здивовані ці мужі досить довгий час дивилися на це розпростерте над народом покривало, та сяючу на зразок блискавки «славу Господню». Й доки була там Пресвята Богородиця, видно було покривало; а коли відійшла Вона, зробилося й воно невидиме. Але взявши його з собою, Вона залишила благодать бувшим там».

Деякі джерела вказують, що Аскольд та його дружинники, вражені цим дивовижним трапунком, згодом самі прийняли святе хрещення та стали християнами, скорившись перед величчю Істинного Бога і Його святої Матері – заступниці всього християнського роду. Ця подія послужила добрим прикладом і початком великого навернення українського народу до світла Христової віри. Таким є це свято для нас, українців, яке преобразило наших предків з гонителів християн на ревних служителів Господа Ісуса Христа, з язичників – на вірних. Тепер уже ми, а не ті древні візантійці, в лиці Приснодіви Марії маємо джерело неустанної помочі, заступництва, покров, надії і уповання на спасіння.

Наша парафія з особливою радістю звершує святкування цього празника, оскільки воно є нашим храмовим торжеством. З цього приводу духовенство Свято-Покровського храму на чолі з настоятелем – протоієреєм Олександром Трофимлюком щиро вітає своїх парафіян з престольним святом і бажає небесного заступництва Божої Матері перед своїм Сином, а нашим Богом Ісусом Христом, щоб за Її безперестанними молитвами кожна людина, кожна українська сім’я і вся Україна сподобилася мирного неба, добробуту і великого духовного і земного процвітання.

З нагоди торжества Покрови Пресвятої Богородиці у нашому храмі відбувся ряд урочистих заходів – святкова Божественна Літургія, Хресний хід довкола храму і вечірнє богослужіння з читанням акафісту до Покрови Пресвятої Богородиці.

Поширити у соцмережах