Кожний господар, засіваючи своє поле, вірить і сподівається на своєчасний і добрий урожай. Певна річ, маючи багаторічний досвід такої діяльності, він свідомий того, що йде на великий ризик. Адже на перепоні доброго зростання збіжжя можуть стати непогода, стихії, шкідники тощо. Та знаємо, що сіяч, усвідомлюючи це, ніколи не відмовляється від свого задуму – сіяти.

Чи ж не так само Господь Бог Ісус Христос, як Добрий Господар, сіючи у наші душі зерна любові, сподівається і вірить на добрі і щедрі плоди своєї праці? Ми звикли постійно говорити про власну віру у Бога (тим самим, ніби хизуючись цією вірою), роблячи Самого Бога пасивним спостерігачем за нашим кволим намаганням стрибнути вище себе. Це дає підстави митрополиту Антонію Сурожському в одній зі своїх бесід сказати про те, що навіть Сам Бог вірить у нас, сподівається на повернення блудної дитини до батьківського дому, де його чекають і люблять, як би парадоксально це не звучало. Власне, це намагається донести до нас євангелист Лука у сьогоднішній притчі про сіяча (Лк. 8: 5 – 15).

Ми часто чули слова цієї притчі. Розуміємо її, бо Сам Христос розтлумачує її. Та на жаль, у нашому житті повчання притчі ніяк не позначаються. «Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!» – ніби застереження звучать слова Христового заклику (Лк. 8: 8). Ми всі достатньо повідомлені про Істину: через Євангеліє і святоотцівські творіння, через богослужіння і проповіді священиків та ін. Тож від нас самих уже залежатиме зростання чи занедбання великого дару Божого – віри, зерно якого ми отримали при хрещенні. Чи, відгукнувшись на Божественний заклик, зробимо своє серце плодючим ґрунтом і вмістилищем для Божої благодаті, а чи, отримавши неодноразово від Бога численні дари і будучи засвідченими в цьому, заглушимо доступ до сокровенного марнотою буденності і виявимося невдячними і недбалими створіннями?.. Таким був коротко переданий зміст сьогоднішньої проповіді протоієрея Сергія Цьоми.

У цей день настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Олександр Трофимлюк у співслужінні духовенства собору звершили Божественну Літургію, за якою згадували пам’ять пророка Осії, преподобномученика Андрія Критського, мучеників і безсрібників Косьми й Даміана та праведного Лазаря Чотиридневного. Увечері традиційно звершується акафіст Покрові Божої Матері.

Поширити у соцмережах