В суботу напередодні дня вшанування пам’яті великомученика Димитрія Солунського, яке відзначається 8 листопада, Церква встановила поминання усіх від віку спочилих. Це свято, власне, дало назву поминальній суботі – Димитрівська.

Молитва за спочилих є древньою традицією Церкви. Православні християни абсолютно переконані в необхідності молитов за покійних як свого християнського обов’язку.

Безперечно, що перед Богом немає розмежування між живими і спочилими, оскільки зі смертю фізичного тіла і залишенням цього земного існування, життя людини не закінчується на цьому і вона не покидає Церкву, адже у Бога всі живі і з’єднані любов’ю Господньою (Лк. 20: 37 – 38).

Ми достеменно не знаємо, що саме відбувається з душами спочилих після їхнього упокоєння, але абсолютно переконанні у тому, що наш обов’язком, тих, які залишилися на землі – молитися за них. Ці молитви підкріплені вірою Церкви у  їхню силу, котра здатна полегшити посмертну участь людини, і всезагальне воскресіння мертвих.

У геніального письменника Федора Достоєвського є чудові слова, які він устами героя свого роману «Брати Карамазови» старця Зосими, передає сенс молитви за спочилих: «Кожного дня і по можливості, промовляй про себе: «Господи, помилуй усіх, що сьогодні перед тобою упокоїлись». Адже повсякчас і кожної миті тисячі людей покидають своє життя на цій землі, і їхні душі постають перед Господом – і як багато з них розлучилося з землею на самотині, нікому не відомі, у смутку і тузі, і хоч би хтось згадав про них… І ось, можливо, з іншого кінця землі піднесеться до Господа за його спокій твоя молитва, хоч навіть ти з ним абсолютно не знайомий, а він з тобою. Наскільки приємно душі його, що стала в страху перед Господом, відчути у ту мить, що є молільник і за нього, що залишилась на землі людська істота, котра любить його. Тому і Бог милостиво спогляне на вас обох, бо якщо навіть ти пожалів його, то настільки більше помилує Він, безкінечно милосердніший… І простить його заради тебе».

Оскільки кульмінацією молитовного життя християнина є літургійне моління, тому в суботу, 5 листопада, у Свято-Покровському храмі о 08:00 звершуватиметься Божественна Літургія за спочилих, після якої відбудеться Панахида.

Всіх парафіян Свято-Покровського храму запрошуємо на спільну молитву за спочилих родичів, полеглих у боротьбі за Україну воїнів і всіх від віку спочилих.

Поширити у соцмережах