Преображення Господнє на горі є початком оновлення всього космосу, де матерія стає здатною сприйняти Божественне світло і людина стає первинною ланкою, через яку це тотальне оновлення творіння повинне відбутися.

Історія про чудесне нагодування більше п’яти тисяч народу є добре відомою євангельською розповіддю. Вона можна викликати в нас захоплення від всемогутності Божого Сина, а може підігрівати наші споживацькі апетити, в яких Бог буде виконувачем наших бажань і забаганок.

Євангельська історія про зцілення сліпців і німого біснуватого входить до цілої череди чудесних діянь Спасителя, котрими рясніє усе євангельське благовістя. Мимоволі виникає думка, що метою приходу Месії були саме діла зцілення, воскресіння, оздоровлення тощо. Разом з тим, червоною ниткою чудесні діяння супроводжуються проповіддю Євангелія Царства Божого, уже за якого слідують чудеса.

В сьогоднішній день, 14 серпня, Православна церква святкує ряд празників: Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього; Всемилостивого Спасителя і Пресвятої Богородиці; сімох мучеників Маккавеєвих, їхньої матері Соломонії та учителя Єлеазара, а також ряд інших святих.

У справі пізнання Бога чи плеканні якихось дарів, людина часто покладається, власне, не на самого Бога, а на особисті "заслуги" чи "правильність" виконання ритуальних дій. Не нехтуючи людською ініціативою у справі її спасіння, останнє слово все ж за Богом, а інколи бувають випадки, що й безпосередньої участі самої людини не потрібно. У Євангелії такий випадок пов'язаний з розслабленим чоловіком, одужання якого було результатом солідарності і, очевидно, любові, друзів.