Надрукувати
Категорія: Новини

Нинішнє свято назване Стрітенням, що означає "зустріч", відображає нам шлях людини, яка тяжким трудом боротьби з гріхами підготовлює себе до зустрічі з Богом. Образ цього бачимо на прикладі праведного Симеона та пророчиці Анни.

Наше бажання зустріти Христа найчастіше не підкріплене ні вірою, ні практичним втіленням тієї правди, до якої закликає Бог. Звідси і наше неготовність зустріти "вогонь, що палить", "світло невимовне", як читаємо в молитвах.

Весь Старий Завіт у лиці праведного Симеона та пророчиці Анни, всіх пророків та патріархів, Іоана Хрестителя та Пресвятої Діви був шляхом відданої аскези ради подолання наслідків гріхопадіння і безумовного смирення перед величністю Сотворителя, тому й зумів породити таких геніїв духа. Проте кожен з цих правдників усвідомлював обмеженість своїх трудів, тому й уповав на милість грядущого Спасителя.

Так само й ми у своїх духовній практиці повинні підпорядкувати власні амбіції волі Божій, плоть підкорити аскезі для позбавлення на них смертоносного впливу пристрастей і твердо чекати особистого стрітення, зустрічі з Богом.

У своїй проповіді настоятель храму протоієрей Олександр Трофимлюк наголосив на важливості приготування свого серця для прийняття у нього Бога, а не лише виконанні ритуальних дій, якими ми часто підміняємо убогість духовного життя.

Божественна Літургія, очолювана отцем Олександром у співслужінні кліриків Свято-Покровського собору і парафін храму, завершилася освяченням свічок. Напередодні, зранку, відбувся чин освячення води, яку віряни мали змогу взяти для використання на здоров'я душі і тіла.

Поширити у соцмережах

Перегляди: 674