Надрукувати
Категорія: Новини

Людина, обмежена рамками релігійних приписів, не може підійнятися вище, на рівень особистісний, який зустрічається не з мертвою буквою закону, а з персоною.

Христос зустрічає людину у потребі і кличе її, щоб звільнити від важкої хвороби. Скорчена вісімнадцять років жінка відповідає на заклик Спасителя і отримує бажане зцілення, славлячи Бога.

Чому Христос обирає саме її, адже сама вона не проявляла ініціативу заради чуда? Якщо уважніше придивитися до образу скорченої жінки, то можна у ній побачити себе і кожного. Усе людство, породжене від Адама, несе тягар гріха, що гне людину до землі, котра сфокусувала свій погляд не на Бога, з Яким мала райську можливість безпосереднього спілкування з Ним, а на матеріальний світ, з яким демонічно споріднилася.

Разом з приземленістю нашої природи скорчився і наш розум, який стан не здатним адекватно оцінювати свій власний стан і тому у карколомних хитросплетіннях відшукував аргументацію, щоб зробити усталений стан речей як нормальний, природній.

Проте з’являється Другий Адам, Який являє образ того, чим людина може і повинна стати. Христос приймає у Собі зіпсуту гріхом природу людини і зцілює її. Відтепер у нас завдання прозріти, щоб побачити власне каліцтво і шукати Лікаря, Котрий би зцілив. Христос показав прецедент і демонструє нам шлях подальшого очищення, щоб стати рідними Богу. Але допоки ми знаходимося з Христом на різних точках координат і не маємо ніякої спільності з Боголюдиною Христом, ми не здатні подолати природну обумовленість, яка, на жаль, визначає наше безбожне життя.

Коли ми починаємо шлях довіри до євангельських приписів Христа і слідуємо за Ним, то маємо шанс прозріти, щоб побачити себе справжнього і стан, в якому ми перебуваємо, а тоді шукати шлях, котрий веде до справжньої Реальності. Цією реальністю є Буття Бога-Отця, до якого шлях пролягає через Ісуса Христа завдяки дії Духа Святого.

Разом з тим, сьогоднішня неділя була присвячена пам’яті святого апостола Андрія Першозваного. Святкове Богослужіння у Свято-Покровському храмі на Солом’янці закінчилося молебнем на честь святого. На останок протоієрей Ярослав Романчук, який очолював богослужіння, привітав усіх, хто носить ім’я на честь святого Андрія, зі святом, а також клірика Покровської парафії – священика Андрія Григораша і побажав іменинникам міцного здоров’я, твердості віри та свідчення Христової любові ближнім.

Поширити у соцмережах

Перегляди: 360