Надрукувати
Категорія: Новини

В нашому церковному слововживанні поняття «Євангеліє» найчастіше асоціюється з його традиційним значенням як «добра новина», проте першопочатково євангеліями називали всякі імператорські постанови, котрі, зрозуміло, могли містити не лише хороші звістки для громадян, а в першу чергу саме неприємні. І ось сьогодні Христос розпочинає своє служіння словами з книги пророка Ісаї. Що несе для нас ця Його євангелія – добрі чи погані вісті?

«Послухай! Я виряджаю посланця Мого поперед Тебе. Він приготує Тобі дорогу». Голос лунає в пустелі: «Готуйте дорогу Господу, зробіть прямим шлях для Нього» (Іс. 40: 3). Саме такими словами розпочинається, за апостолом Марком, Євангелія Ісуса Христа, Сина Божого.

Посланець уже в ділі – це пророк Іоан Хреститель, котрий проповідує про необхідність хрещення, як символу покаяння, а не просто ритуального омовіння. «Покайтеся!» – звучить владний заклик Іоана перед лицем грядущого Царства Божого, влада якого входить в земні межі з пришестям у світ Сина Божого.

Відтепер ніхто не зможе називатися громадянином цього духовного Царства, якщо не реалізує своє покаяння через усвідомлення особистого безбожницького становища і не прийме очищення у водах Йордану.

Покаяння і очищення – атрибути людей, які претендують на громадянство у Царстві Духа, де панують мир, радість і любов. Хто посягає на такий високий статус, той повинен відповідати законам цієї незвичайної держави.

Іоан Хреститель стає рупором в руках Господа, який закликає усіх повернутися до своєї батьківщини, додому, до люблячого Батька. Ми не зможемо встояти перед вимогами Царства Божого, якщо не перемінимося, а переміна можлива лише у випадку, коли людина прозріє і виявить свій жалюгідний стан, в якому вона наразі перебуває, але водночас, дивлячись за вказівкою Іоана Хрестителя на Того, Хто «Незрівнянно Могутніший…» і якому жоден «не гідний бути рабом, котрий схиляється, щоб розв’язати ремінці Його сандалій» (Мк. 1: 7), виявить в Ісусі Христі образ того, ким ми можемо стати з Його допомогою.

Поширити у соцмережах

Перегляди: 343