Надрукувати
Категорія: Новини

«Хай ваші вчинки покажуть, що ви покаялися» (Луки 3: 8), – такими словами святий Іоан Хрестителя ставить критерій нашої переміни. Лише зміненим внутрішнім зором можна прогледіти глибину нашого становища і почати шлях повернення до обновленого в Дусі життя.

Ми часто обіцяємо Богу змінитися і не повторювати більше тих вчинків, в яких ми розкаюємося, але досвід свідчить про протилежне. Така обіцянка навіть відгонить вишуканим егоїзмом, котрий маскується під уявне благочестя. Саме тому Іоан Хреститель різко висловлюється в адресу фарисеїв і книжників і називає їх «зміїними виплодками» (Лк. 3: 7), викриваючи цю духовну підміну.

Напередодні Хрещення Господнього ми маємо нагоду вкотре переосмислити особисте хрещення, щоб реалізувати покаяння як життєвий шлях наповнений випробуваннями нашої довіри і любові до Бога і Його заповідей. На цьому шляху чудовим зразком для наслідування стане постать пророка Іоана Хрестителя, котрий зумів по-справжньому самореалізуватися через зречення себе як персони, назвавшись лише голосом Бога.

Парадоксальність цього твердження становить осердя християнської аскези і, власне, сенсу життя. Проте така вимога самозречення стає каменем спотикання для сучасника, оскільки наша епоха нав’язує інші моделі «благочестя», де на перше місце людина ставить власне егоїстичне Я. У такій позиції не знаходиться місця для Бога, але тоді людина позбувається власної екзистенції, гарантом якої є її Творець.

 

Поширити у соцмережах

Перегляди: 355