Надрукувати
Категорія: Новини

Для нашого повсякдення чудесні дії становлять надприродні явища і тому ми очікуємо супровідних знаків, котрі б натякали на них. Проте приклад сьогоднішнього свята засвідчує нам якраз протилежне, – чудо відбувається в найбільш побутових обставинах, але вимагає спільності людської волі з Божественною.

Події Благовіщення Пресвятої Богородиці відбуваються у той час, коли Марія займалася повсякденними турботами: рукоділлям, читанням Писання тощо. Проте її повсякчасне внутрішнє стояння перед Богом не давало побуту визначати її буття і тому вона в такій, здавалося б, непідходящій для чуда ситуації зуміла відгукнутися на речі духовного порядку.

Зустріч з ангелом не є звичайною подією, але Маріїне налаштування духа було спрямоване повсякчас на діалог з вишнім світом і тому вона приймає вітання від архангела Гавриїла, наче від котрогось з рідних чи друзів. Це показник того як душа і тіло людини спрямовані на вищу мету, що долають межі природної обумовленості. Власне, це подолання пропасті між духовним і матеріальним світом дає можливість Логосу втілитися в дівочій утробі, явити світові земному Небесного Творця, вмістити Невмістиме.

Діва Марія – це плід багатовікових випробувань людства на шляху до спасіння з їхніми гріховними навичками і духовними якостями, а також це особистий вибір самої юної дівчини з Назарету на ім’я Марія жити у відповідності зі способом життя, який визначений Законом Божим, а не власними примхами.

Благовіщення Богородиці – це і звернення до самої Марії про її унікальну участь у тврчому процесі Божого Провидіння; це початок нашого визволення з-під гніту гріха і смерті; це і слова надії і підбадьорення для кожного з нас, що вихід у найкритичніших обставинах нашого життя, у якому ми поміщенні, завжди є і це не просто слова втіхи чи розради, а цим Виходом є Особа, Друге Лице Пресвятої Тройці, Син Божий – Ісус Христос.

Поширити у соцмережах

Перегляди: 367