Надрукувати
Категорія: Новини

В сьогоднішній день, 14 серпня, Православна церква святкує ряд празників: Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього; Всемилостивого Спасителя і Пресвятої Богородиці; сімох мучеників Маккавеєвих, їхньої матері Соломонії та учителя Єлеазара, а також ряд інших святих.

Разом з тим, в народній свідомості цей день асоціюється з маками, медом і зіллям і носить назву співзвучну з прізвиськом братів-мучеників – «маковій». Якщо ж звернутися до історії свята на честь братів Маккавеїв, то стане зрозуміло, що нічого спільного з народними уявленнями воно не має, оскільки їхній подвиг полягав у боротьбі проти жорсткої елінізації та схилянні до релігійного плюралізму в ущерб вірі Отців в Єдиного Істинного Бога народу Юдеї сирійським царем Антіохом IV Епіфаном.

Мучеництво сімох братів, їхньої матері та вчителя є свідченням стійкості віри і громадянської позиції. Їхній приклад є добрим прикладом боротьби за власну ідентичність через приналежність до народу, котрий не просто претендує на збереження територіальної цілісності держави, культури і традицій, а є найперше обранцем з поміж інших для несення віри в Істинного Бога. Це якнайкраща ілюстрація для української боротьби в умовах духовної і фізичної війни.

У цій битві основу складає не накопичення і використання військового потенціалу, а здатність за допомогою Божою і спільними зусиллями створити довкола себе атмосферу миру, підтримки, допомоги, братерства, радості та любові, що слугували б справжнім гарантом як внутрішнього, так і зовнішнього миру і благополуччя, і були б гідною відсіччю всякій неправді та злу.

 

 

Поширити у соцмережах

Перегляди: 250