Надрукувати
Категорія: Новини

30 вересня Свята Православна Церква присвячує вшануванню святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Що за дивний подвиг? Що за незбагнена для нашої грішної логіки модель поведінки? Що за сміливий вчинок, котрий здатен віддати себе, а ще, що найжахливіше, власних дітей на муки?

Однією з спокус батьківства завжди було бажання уберегти свою дитину від усього злого і шкідливого для неї, покладаючись виключно на власні сили. Проте кожен з нас, маючи досвід власного дитинства, погодиться, що в житті бувають такі смертельно небезпечні обставини, на які жоден батько чи мати вплинути не можуть через неможливість бути постійно поруч. Саме в такі важкі хвилини у дію вступає «Бог – охоронитель дітей», як говориться в одній із молитов, що читаються над матір’ю на 40-ий день після народження дитини.

Хіба свята Софія була божевільною, віддаючи прекрасних дочок на жахливі тортури? Хіба її серце не рвалося від кожної завданої шкоди її дітям? То чому ж вона не пристала на умови імператора-язичника зректися своєї віри? Бо вона знала, що він як той древній змій-спокусник пропонує їй короткочасну ілюзію, котра в скорому часі зникне і виявиться, що віра нечестивця є брехнею і людською фантазією, земна краса – швидко в’янучою, тож залишає свій чудесний цвіт – Віру, Надію і Любов – на справжнього Бога і Жениха – Ісуса Христа, Який є подателем ще більшої краси і радості, що триватимуть вічно. Ось істинне батьківство – не заважати Богові діяти у дітях і допомагати виявити внутрішнє Царство Боже вкладене у серці вже при самому зачаті.

Образ благочестивого життя свідчить, що якби не було такої матері, то не було би таких дітей, якими стали молоді дівчата – Віра, Надія і Любов. Імена, що персоніфікувалися не лише у найбільші християнські чесноти, а й втілились у подвигу гідному звання Невісти Христової, якою є уся повнота Церкви, кожен із нас.

У цей святковий день настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Олександр Трофимлюк із кліром вітають усіх парафіян, особливо тих, хто носить імена цих подвижниць, з Днем тезоіменитства і бажають духовного миру і тілесного здоров’я, а також, щоб за молитвами цих небесних покровительниць кожен зумів вдосконалитися у тих чеснотах, виразниками яких є сьогоднішні святі – Віра, Надія, Любов і їхня мати Софія.

Многая і благая літ!

Поширити у соцмережах

Перегляди: 622