4 – 5 червня 2016 року, у шосту неділю після Пасхи, духовенство Свято-Покровського собору звершило уставні богослужіння: всенічну відправу та Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого.

Під час літургії, яку прикрасив спів хору під керівництвом регента Олександри Бабенко, проповідував протоієрей Сергій Цьома.

Після завершення богослужіння настоятель храму протоієрей Олександр Трофимлюк звернувся до присутніх з повчальним словом про історію, символічні дії та значення першої частини Божественної літургії – проскомидії.

Оскільки здійснення цього чинопослідування відбувається у вівтарі при зачинених Царських вратах, то панотець при розповіді використовував як наочності відповідне церковне начиння – прософори, дискос, звіздицю тощо.

Варто зауважити, що при звершенні у цей день проскомидії й, відповідно, Євхаристії використовувалися просфори та вино, передані через парафіянина храму Миколу Олександровича Павлова від братії патріаршого кафедрального храму Грузинської Православної Церкви – Тбіліського Сіону – для молитви про запанування миру в Україні.

Настоятель, клірики та парафіяни Свято-Покровського собору міста Києва висловлюють слова великої вдячності братньому грузинському народу за молитви та духовну підтримку!

Поширити у соцмережах