Сьогоднішнє Євангеліє розповідає нам про воскресіння Христом померлого сина вдови міста Наїн. У своїй проповіді клірик Свято-Покровської парафії, отець Ярослав Романчук, вказав на ряд важливих моментів.

По-перше, потрібно врахувати, що бідна жінка пережила на своєму віку два великих горя: втрата чоловіка і єдиного сина. З однієї сторони, це велика трагедія у духовному значенні, а з іншої - втрата господаря і спадкоємця їхнього сімейного майна. У тогочасному юдейському суспільстві, де жінка була безправною, такі події прирікали бідну вдову на злиденне, жебрацьке життя.

По-друге, дорогою похоронної процесії їх зустрічає Христос, який каже жінці: "Не бійся!" На цей раз Христос не очікує від неї віри чи віри інших, що було основною умовою здійснення чуда в попередніх обставинах. Цього разу Христос максимально підтверджує безумовність Божої любові до свого творіння. Бог нічого не потребує натомість, Він бачить горе людини і, співчуваючи їй, відгукується на нього Своєю безмірною любов'ю.

І, по-третє, сьогоднішня євангельська розповідь покликана вказати нам, що без зустрічі з Христом ми не зможемо мати життя в цілому. Процесія смерті перетинатися з процесією Життя, Яким є Сам Бог і в місці їхньої зустрічі відбувається чудо. Юнак воскресає, бо він, хоч і був уже мертвим, але зустрічає на своєму останньому життєвому шляху Бога - Джерела Життя.

На завершення проповідник наголосив на необхідності нашої участі у пошуку Христа, бо тільки зустрівши Його, ми можемо стати справжніми послідовниками і свідками Його присутності в світі.

 

 

Поширити у соцмережах