Однією з умов здійснення чуда, окрім Божої волі, є віра людина. Протягом всієї історії людства віра дуже часто була рушієм нового витоку подій. Своєю ініціативою людина, беручи відповідальність за власне життя, стає учасницею буття в цілому.

Проте бувають випадки, коли людська воля зведена до мінімуму з ряду різних обставин. Сьогоднішній випадок з євангельського читання саме розповідає про один із них. Чоловік був розбитий паралічем багато років і за цей час очевидно, що втратив всяку надію на одужання. Та саме в момент появи Цілителя як ймовірного шансу для порятунку ініціатива приходить від друзів цього хворого чоловіка.

Цей випадок є доказом того, що інколи Господь вершить свої діла навіть без нашої участі, а за піклуванням інших людей, добра пам'ять яких про нас, а основне любов, створюють прецедент для такого мимовільного чуда.

Тому не завжди достатньо однієї лише віри для реальних змін. Їй на допомогу приходить любов, оскільки вона спонукає до дій ради тих, кого ми любимо і нам дорогі, а це створює підстави для чуда.

Поширити у соцмережах