12 травня 2019 року, у третю неділю після Пасхи, Православна Церква вшановує пам’ять святих жінок-мироносиць: Марії Магдалини, Марії Клеопової, Соломії, Іоанни, Марфи і Марії, Сусанни та інших.

Цього дня Святійший Патріарх Київський Філарет традиційно відвідав Свято-Покровський собор у Солом'янському районі міста Києва, адже лівий вівтар храму освячений на їхню честь.

Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Олександр Трофимлюк, клірики храму та запрошене духовенство Київської єпархії.

Після запричасного до присутніх зі словами проповіді звернувся Святійший Патріарх Філарет:

«Дорогі браття і сестри, Христос Воскрес! Сьогодні свята Церква згадує пам’ять святих жінок-мироносиць, а також святих Йосифа І Никодима. Никодим – це високоповажний вчитель юдейський, який приходив до Ісуса Христа таємно, вночі і мав, як ви знаєте, з ним довгу бесіду. Про Йосифа сказано, що він був теж поважним радником Синедріону. Але він не приєднався до цієї нечестивої ради первосвящеників і законників, бо він, як сказано, чекав Царства Божого. Але якого царства Божого чекав Йосиф? Того Царства Божого, яке проповідував Ісус Христос, Який говорив, що Царство Боже всередині вас? Не цього царства Божого чекав Йосиф і Никодим, та й не тільки вони. А найближчі учні Ісуса Христа, якого царства Божого чекали? Ось згадайте, як в Євангелії йдеться про слова Іоана і Якова звернені до Христа, мовляв, ми підемо до Єрусалиму, то дозволь нам сісти одному праворуч, а другому ліворуч від Тебе у славі Твоїй. І мати їх просила про те ж саме. То якого вони царства Божого чекали? Земного Божого царства, саме земного. Такого, коли б Ісус Христос визволив ізраїльський народ з римського ярма. Коли Ісус Христос говорив їм, що Йому належить постраждати в Єрусалимі і на третій день воскреснути, вони хоч і чули це, але сприймали через своє бачення. Вони бачили Ісуса Христа, Сина Божого, - царем Ізраїльським, царем над всім світом. Та і жінки-мироносиці були такими самими, бо вони йшли до гробу не побачити воскресіння, а помазати мертвого. І ангел, який явився, говорив їм - «чого ви шукаєте живого серед мертвих?». Тобто, жінки-мироносиці теж були такого ж настрою, як і апостоли. Але чому воскреслий Христос явився жінкам? А тому, що жінки-мироносиці любили Ісуса Христа більше, ніж апостоли. І видно це з того, що, коли Христа взяли під варту, то апостоли розбіглися. Жінки ж йшли за Ним, коли він ніс хрест і плакали, тому що любили Його. Цим вони подолали страх смерті і не боялися юдеїв. Таку любов до себе Христос оцінив тим, що явився спершу їм. Взагалі, жіноче серце має більшу любов ніж, чоловіче. І тоді, коли жінки-мироносиці разом з апостолами отримали Духа Святого, то вони відкинули все земне і думали тільки про небесне. Так і серед нас, хто живе благодаттю Святого Духа, той думає про вічне».

Незважаючи на кількаденні вихідні, храм був переповнений вірянами. Богослужіння прикрасив спів хору під керівництвом Руслана Перетяжко.

По завершенні Божественної літургії відбувся хресний хід навколо храму, під час якого Патріарх Філарет окропив віруючих освяченою водою.

Наприкінці настоятель собору протоієрей Олександр Трофимлюк звернувся до Владики зі словами подяки та вручив просфору і квіти.

Поширити у соцмережах